Revista Mjekësia Veterinare Shqiptare

Hyrje » Për veterinerët » Zoonozat » Aprovohet vaksina e parë kundër Malarjes

Aprovohet vaksina e parë kundër Malarjes

Përgatiti: Revista Mjekësia Veterinare Shqiptare

-Një moment historik!

Organizata Botërore e Shëndetit (W.H.O) aprovon të parën vaksinë kundër malarjes.
Megjithëse moment gëzimi sërisht me keqardhje vemë re se është vaksina e parë edhe pse jemi në vitin 2021 dhe kur në Afrikë, Malarja çdo vit vret 500.000 (500 mijë) njerëz ku gjysma e tyre janë fëmijë.
Gjithsesi më mirë vonë se kurrë!
Vaksina e re Mosquirix është ndërtuar që të ndihmojë sistemin imunitar tek fëmijë për të penguar patogjenin Plasmodium falciparum, një nga pesë patogjenet më vdekjeprurës në Afrikë.
Rëndësia e kësaj vaksine është jo vetëm se është e para vaksinë për sëmundjen e malarjes, por gjithashtu e para vaksinë rreth sëmundjeve parazitare.
Sigurisht ashtu si dhe çdo vaksinë do të duhet kohë te provohet efikasiteti i saj i plotë.
Sërisht theksojmë se ky është një hap para i shkencës, megjithëse shumë me vonesë!
Malaria është një sëmundje kërcënuese për jetën e cila shkaktohet nga parazitë të cilët iu transmetohen njerëzve, nëpërmjet pickimit të mushkonjave femra Anopheles të infektuara. Malaria shkaktohet nga parazitët Plasmodium.
Parazitët përhapen te njerëzit nëpërmjet pickimit të mushkonjave femra Anopheles të infektuara, të quajtura “vektorët e malaries”. Ka 5 lloje parazitësh që shkaktojnë malarien te njerëzit, dhe 2 prej tyre, P. falciparum dhe P. Vivax, përbëjnë kërcënimin më të madh në përhapjen e malaries. P. falciparum është paraziti më i përhapur i malaries në kontinentin afrikan. Ai është përgjegjës për shumicën e vdekjeve të lidhura me malarien në nivel global. P. vivax është paraziti dominues i malaries në shumicën e vendeve të tjera.
Zakonisht, njerëzit marrin malarien duke u pickuar nga një mushkonjë femërore infektive. Vetëm mushkonjat e Anopelës mund të transmetojnë malarie dhe ato duhet të jenë infektuar përmes një vakti të mëparshëm të gjakut të marrë nga një person i infektuar. Kur një mushkonjë pickon një person të infektuar, merret një sasi e vogël gjaku në të cilën përmban parazitët mikroskopikë të malaries. Rreth 1 javë më vonë, kur mushkonja merr vaktin e saj të ardhshëm të gjakut, këta parazitë përzihen me pështymën e mushkonjës dhe injektohen tek personi që pickohet.
A është malaria një sëmundje ngjitëse?
Jo. Malaria nuk është përhapur nga një person në tjetrin si i ftohti ose si gripi, dhe nuk mund të transmetohet seksualisht. Ju nuk mund të merrni malaries nga kontakti i rastësishëm me njerëz të infektuar nga malaria, si psh të uleni pranë dikujt që ka malarie.

Në foto një fëmijë duke marrë vaksinën Mosquirix

Burimi informacionit : NY Times dhe Mekuli Press

Këtë e pëlqejnë %d blogues: