Revista Mjekësia Veterinare Shqiptare

Hyrje » Për veterinerët » Shpendët » Gripi i shpendëve- Influenca Aviare- Situata në Gjermani dhe Rajon. 2016-2017

Gripi i shpendëve- Influenca Aviare- Situata në Gjermani dhe Rajon. 2016-2017

Nga MV Suzana Barolli

Gjermani

Virusi i shpendeve: WHO ( Organizata Boterore e Shendetit ) paralajmeron rrezik Epidemie!

virusi-i-shpendeve-ne-gjermani

Per here te pare ne Evrope eshte vertetuar nga FLI (Friedrich-Loeffler-Institut) ne Gjermani nje shkaktar i larte i virusit te shpendeve – Tip H5N5 ne rritjen dhe mbareshtimin e pulave te detit. Te prekura jane gati 32.000 Kafshe ne Schleswig Holstein. WHO paralajmeron rrezik epidemie: Prej muajit Nentor jane njoftuar pothuaj ne 40 vende shperthime te virusit te shpendeve me variante te ndryshme shkaktaresh te virusit.

Deri tani, prej Nentorit 2016 ishte virusi tip H5N8 pergjegjes ne 36 shperthime ne rritjen dhe mbajtjen e shpendeve te dobishshme ne Gjermani.Tek virusi i ri H5N5 I cili eshte perhapur ne tre qendrat e rrethit Steinburg ( Schleswig-Holstein), trajtohet mundesia e nje ‘’ perzierje Virusi’’me bazen Reassortante te origjines H5N8-virus , njofton FLI. Kjo ndodh ne qoftese nje kafshe e infektuar me shume nentipe te virusit eshte prekur ne te njejten kohe dhe gjate shumezimit, shkemben materialin gjenetik te trasheguar.

(Akoma) Nuk ka rrezik per njerezit.

Nuk jane pare infeksione tek njerezit nga HPAIV H5N5 (patogen i larte Aviäre Influenza ). Mundesia e shkembimit genetik eshte arsyeja kryesore perse autoritetet edhe ne shkaktaret e ulet te shperthimeve te virusit te shpendeve ne qendrat e shpendeve radikal vendosin vrasjen e tyre.

Aktualizimi nga FLI rrezikut te virusit te shpendeve qendron nje vleresim i pergjithshem i pandryshuar:

Hyrja e rrezikut te virusit te shpendeve ne qendrat e rritjes e mbajtjes se shpendeve eshte teper i larte.

WHO shikon nje rrezik epidemie!

Ne te gjithe boten jane njoftuar aktualisht gati ne 40 Vende shperthime te virusit te shpendeve me variante te ndryshme te virusit me patogen te larte (HPAIV). Ne Azi permes shkembimit te geneve prej kater tipeve te ndryshme te virusit ku qendron edhe virusi i ri H5N6.

Vetem ne jug te Koreas u vrane per kete mbi 20 milionen shpende.

Per njerezit eshte mbi te gjitha e rrezikshme virusi H7N9: Nga 2013 jane raportuar ne Kine mbi 1.000 infektione ku pothuaj 400 perfunduan ne ngordhje (vdekje).

Organizata Organizata Boterore e Shendetit WHO i kujton anetareve te saj ,arsyen ne te gjitha shperthimet te virusit te shpendeve te luftohet me kujdes dhe vecanerisht te njoftohen menjehere infeksionet tek njerezit per tu bere te njohur ne kohe masat parandaluese te epidemis. Shperthimet e shpejta gjeografike te perhapjes te virusit te shpendeve dhe numri i tipeve te virusit vendos WHO ne pregatitjen e alarmit te larte, tha drejtoresha e pergjithshme Margaret Chan ne Gjeneve.

Schleswig-Holstein: H5N5 ne ndermarrje me kater vendqendrime

Shperthimet H5N5 ne Schleswig-Holstein preken nje ndermarrje (pulari) me nje numer te pergjithshme 33.000 pula deti ne kater vendndodhje te ndryshme.

  • Ne pularine e pare diten e shtune brenda 48 oreve rreth 3400 kafshe, me teper se gjysma e tyre ngordhen, te gjithe te tjerat pula deti te mbetura paten te njejtat simptoma klinike.

  • Pularia e afert prane saj ne te njejten ndermarrje rreth 15.000 puladeti , ne mengjesin e te henes u gjeten te parat pulat e detit te ngordhura.

  • Ne te treten pulari pak me larg vendndodhjes me 13.500 puladeti vertetoi me 26.01.2017 virusin H5N5

  • Kafshet ne te gjitha vendndodhjeve ( Ndermmarrjet) u asgjesuan me eleminimin e tyre.

    Karte: H5N8 in Deutschland, Stand 08.02.2017, 13:15 Uhr

    Harta e perhapjes se virusit ne Gjermani

Ky zbulim tregon dinamiken cfare ndodh me virusin e shpendeve. Perhapja e virusit eshte e pranishme. Edhe nentipet e virusit gjithashtu duken me agresivitet te larte- tha ministri I bujqesis Robert Habeck. Nje grup FLI do bej kerkime mundesisht ne te gjitha hyrjet dhe shperndarjet e menyrave te mbeturinave, ushqimit, rrugeve te tregtimit e te transportit, si dhe manaxhimin e nderrmarrjeve po ashtu te zogjve te eger.

Virusi H5N5 per here te pare ne mbajtjen e shpendeve ne EUROPE

Shkaktari i nentipit H5N5 u zbulua per here te pare ne konstatimin e shpendeve shtepiake.

Perpara u gjet tek disa shpende te eger : Holande, Male i zi, Itali, Kroaci por edhe ne Schleswig-Holstein tek pata ( gri+zeze+bardhe) ne qytetin Brunsbüttel.

Ne Gjermani e ne vendet e tjera te Evropes eshte me i perhapur shkaktari H5N8. Nje numer i madh i pularive te mbajtjes se shpendeve shtepiake jane te prekura ne Poloni, Hungari,Holande, gjithashtu per here te pare u raportua edhe ne Sllovaki.

Franca mori masa paraprake me vrasjen e 920.000 patave dhee rosave!

Ne France jane regjistruar veçanërisht shumë shpërthime në shpendët me perdorim shtepiak –166 ( Stand 23.1.2017) veçanërisht në prodhimin e mëlçisë tek patat ne Hochburger ne jugperendim. Atje u vrane mbi nje milion pata dhe rosa te vertetuara me infeksion. Pervec kesaj qeveria mori masa parandaluese ne vrasjen ndermjet 800.000 dhe 920.000 shpendeve . Kjo u be me qellim per te stabilizuar gjendjen- njoftoi ministri i bujqesise se Frances.

Autor Jörg Helden

Pershtati MV Suzana Barolli

Gjermani

Mars 2017

Nuk lejohet përdorimi i këtij artikulli pa lejën e redaksisë ose autorit!
Ju lutemi në rast referimi duhet të përmendet autori, burimi i informacionit dhe linku përkatës.

Këtë e pëlqejnë %d blogues: