Revista Mjekësia Veterinare Shqiptare

Përdorimi i propolis në mjekësi

Nga Dr.Agim Nelaj

Përfitimi dhe përdorimi i propolisit:

Në kulturat e lashta, propolis (ose rrëshirë blete) është përdorur për absceset dhe plagët e vogla. Bletët,në përpjekje për të mbyllur boshllëqet në zgjua,përdorin propolisin,edhe si një masë parandaluese për tu mbrojtur nga mikrobet dhe kërpudhat e rrezikshme.

Gjetjet e fundit kanë konfirmuar veprimin e tij të fuqishëm kundër shumë patogjenëve të dëmshëm. Kërkimet kanë nxjerrë përfitime të mëdha shëruese. Këtu janë disa nga përdorimet e hulumtuara dhe përfitimet shëndetësore të propolis.

Propolisi u njoh si një ilaç zyrtar në farmakopenë Londër në shekullin e 17-të.

Për shkak të efektit antibakterial, në Evropë propolis u bë shumë popullor midis shekujve 17 dhe 20.

Në Itali Stradivari e përdori për të lustruar violinën.

Në fund të shek XIX, propolis u përdorur gjerësisht për arsye të efektit shërues tashmë të konfirmuar. Në Luftën e Dytë Botërore u përdor gjërësisht në disa klinika sovjetike për trajtimin e tuberkulozit.Efekti u vrejt edhe në probleme të mushkërive dhe rikthimit të oreksit.Në shtetet e Ballkanit, propolis është përdor në trajtimin e plagëve,djegie, dhimbje fyti, ulçera stomaku etj. Studimi i parë shkencore i propolisit u botua në vitin 1908.Ai përfshinte edhe përbërjen kimike.Në ditët e sotme, propolis është një ilaç natyral që gjendet në marketet e ushqimit të shëndetshëm, në forma të ndryshme për përdorim të përditshëm.

Përdoret gjërësisht:

1.Parandalon i infeksionin.Hulumtuesit kanë testuar propolis kundër disa mikrobeve të rrezikshme. Rezultatet sugjerojnë se propolis është i fuqishëm kundër këtyre baktereve agresive. Edhe pse forca e propolis mund të ndryshojë në bazë të gjeografisë, përfitimet e saj mbrojtëse, mbesin vazhdimisht të pranishme. Një pjesë e arsyes së veprimit mund të jetë edhe për shkak të përmbajtjes të një spektëri të gjerë të flavonoideve.

2: Antibiotik natyror.Rezistenca antibiotike është një problem në rritje në mjekësi, shpesh për shkak të përdorimit të tepërt të barnave me antibiotikë. Njerëzit që po marrin antibiotikë shpesh këshillohen që të marrin probiotikë, për të ndihmuar në ruajtjen e baktereve të mira në zorrë. Hulumtuesit kanë përcaktuar se propolis ofron efektet te fuqishme antibiotike. Acidet e izoluara nga propolis janë treguar si agjent efektiv kundër shumë baktereve.

3.Mjekon djegiet . Në një studim, propolis brazilian u testua në një kremë të zakonshëm në receta që përdoret për të ndihmuar djegiet. Rezultatet? Propolisi ishte po aq efektive. Ai ishte edhe më qetësues për djegie të vogla sesa ilaçet konvencionale.

4: Infeksionet e veshëve.Infeksionet e veshit të mesëm prekin miliona fëmijë çdo vit, madje edhe të rriturit. Ndonjëherë kjo mund të çojë në humbjen e dëgjimit të përkohshëm, një prespektivë e tmerrshme për shumicën e te sëmurëve. Një përbërës në propolis, ester fenetilik i acidit kafeik, ka treguar efekt në lehtësimin e inflamacionit të veshit të brendshëm. Ndonëse është paraprake, ky hulumtim i ri po shkakton një lëvizje për synime shpresëdhënëse për përdorimin e propolis.

5: Mbështet sistemin e imunitar .Candida albicans, një kërpudhë e karakterizuar nga mbipopullimi i majasë, zakonisht ndikon në zonat gjenitale dhe gojore. Në përpjekje të vazhdueshme për të gjetur një bar të përshtatshëm efektiv, kërkuesit analizuan propolis. Rezultatet treguan se propolis mund të pengojë Candida të zhvillohet dhe ka potencial për të stimuluar një përgjigje të shëndetshme imune ndaj infeksionit të Candida.

6: Infeksionet e thonjve.Testet laboratorike që shqyrtojnë përdorimin e propolisit kundër infeksioneve kërpudhore tëthonjeve, zbuluan se propolis ofronte një gamë më të madhe mbrojtjeje( krahasuar me një perdorim farmaceutikë )të përshkruar në mënyrë popullore. Produkti farmaceutik ishte rezistent ndaj shtatë nga kërpudhat, një çështje që nuk shfaqet nga propolis.

7: Herpes vaginal. Nga disa të dhëna, propolis është gjetur të jetë më efektive se disa aplikime farmaceutike kundër herpes vaginale. Testet gjithashtu sugjerojnë që propolis mund të zvogëlojë ndjeshëm mundësinë e një infeksioni të herpesit të avancuar. Përveç kësaj, siç sugjerohet më sipër, propolis mund të ofrojë mbrojtje kundër infeksioneve gjenitale të Candida.

8: Kujdesi dentar. Lidhja midis shëndetit oral dhe shëndetit të përgjithshëm fizik është dokumentuar për dekada. Nuk ka dyshim se një regjim dentar i duhur është një pjesë e rëndësishme e gëzimit të mirëqenies . Me shqetësimin në rritje të ekspozimit ndaj fluorideve, kujdesi natyror i dhëmbëve ka fituar shumë vëmendje. Aktualisht, pronat e dobishme të propolisit kanë sugjeruar efektivitetin në promovimin e shëndetit oral, madje ndoshta duke qenë një alternativë natyrore ndaj fluoridit.

9: Sheqeri i Gjakut. Diabeti është një çështje që prek miliona të rritur dhe fëmijë. Shpesh iu afrohemi me masa trajtimi gjatë gjithë jetës, të tilla si injeksione të insulinës dhe medikamente farmaceutike. Studimet kanë treguar se propolis mund të pengojë enzimat që rrisin sheqerin në gjak.

Mendohet se përbërjet antioksiduese në propolis janë përgjegjës për përfitimet e stabilizimit të sheqerit në gjak.etj.

Artikulli u përgatit nga Dr.Agim Nelaj
Teksti nuk lejohet të përdoret pa lejë të redaksisë të Revistës Mjekësia Veterinare Shqiptare apo autorit të shkrimit.
Ju lutemi në rast referimi duhet të përmendet autori, burimi i informacionit dhe linku përkatës.

 

Këtë e pëlqejnë %d blogues: