Revista Mjekësia Veterinare Shqiptare

Hyrje » Për veterinerët » Shpendët » Laringotrakeiti Infektiv i shpendëve (ILT)

Laringotrakeiti Infektiv i shpendëve (ILT)

Laringotrakeiti infektiv i shpendëve është një sëmundje akute, shumë ngjitëse për pasojë infektohen një numër i madh shpendësh përnjëherë. Kjo sëmundje shkaktohet nga herpesvirus.
ILT është një sëmundje me rëndësi për ekonominë në shpendë. Masat e biosigurisë dhe karantinimi duhet të kryhen për kontrollin e sëmundjes tek fermat e prekura.
Për çrrënosjen e ILT rekomandohet zvëndësimi i vaksinave nga ato me virus të gjallë të modifikuar në vaksina gjenetikisht të ndryshuara (recombinant) për të parandaluar infeksionin latent dhe rikthimin virulent në fermë.
Preken të gjitha grupmoshat e shpendëve (pula, fazan, pallonj, rrallë në gjela), kryesisht zogjtë pas moshës 3 javore me një morbiditetit (sëmundshmëri) prej 50-100% dhe vdekshmëri zakonisht 10-20%, por ndonjëherë deri në 70%.

Shënjat klinike:
• Shënja të sistemit respirator (kollitje me mukus dhe gjak, problemet respiratore dhe rale janë më të dukshmet në format akute),
• sekrecione nazale që shoqërohen me hemoragji nga speqi dhe goja,
• sekrecione nga sytë,
• sinusit
• prek shumë shpendë njëherësh
• ngordhje në shumë shpendë.
•Format më të lehta shfaqin më pak shenja dhe ulje të prodhimit të vezëve.

Shënjat post mortem:
• Në format akute larinksi dhe trakea përmbajne mukus, gjak dhe eksudat kazeoz për shkak të nekrozës së trakesë.
• Qeskat e ajrit dhe bronket nuk preken.
• Format e lehta mund të shfaqen me lezione të vogla pikëzore në laring dhe trake.

Transmetimi i infeksionit (Përhapja e sëmundjes)
• Rruga e infektimit është nëpërmjet traktit respirator të sipërm dhe konjuktivave por mund të ndodh edhe në mënyrë oral.
• Mjaft i ngadalshëm është transmetimi lateral, i cili ndodh në shtëpi.
•Transmetimit midis fermave mund të ndodhë ndërmjet grimcave në ajër apo rrugëve tërthore.
•Virusi është shumë rezistent edhe në mjedis, por është i ndjeshme ndaj dezinfektantëve.
• Lëvizja dhe përzierjen e tufave janë faktorë predispozues të sëmundjes.
• Pas shërimit, zogjtë mbeten bartës për gjithë jetën dhe një burim i infeksionit për zogjtë e ndjeshëm. Virusi latent mund të riaktivizohet në kushte të vështira. Infeksioni mund të përhapet mekanikisht.
Shpesh herë gjendja mund të bëhet e komplikuar pas përfshirjes së infeksioneve të tjera nga E. coli, S. aureus, M. gallisepticum etj.

Diagnoza
• Bazuar në shenjat klinike dhe historinë e sëmundjes
• Izolimi i shkaktarit
• IFA
• ELISA
• Virus Neutralizimi
• PCR
Diagnoza diferenciale: Sëmundja e pseudopestit (Neëcastle), Bronkiti infektiv, Koryza infektive.

Parandalimi:
• Vendosja në karantinë
• Vaksinimi
• Veçimi i shpendëve të sëmurë nga ata të shëndetshëm.
• Aplikoni masa strikte gjatë lëvizjeve të pajisjeve apo ushqimit. midis kategorive të shpendëve të prekur dhe të shëndoshë.

Mjekimi
• Nuk ka mjekim specifik për këtë sëmundje,
• Vaksinimi në momentin e një shpërthimi mund të reduktojë agresivitetin e sëmundjes.
• Përdoren antibiotikë për të kontrolluar përhapjen e infeksioneve bakteriale sekondare.

Në rastet kur dyshoni për sëmundjen apo konstatoni humbje në masë të shpendëve, njoftoni menjëherë organet shtetërore në zonën ku jetoni!

Burimi informacionit: LABORATORI BIO-V , Avian herpesviruses. J Virol.

Këtë e pëlqejnë %d blogues: