Revista Mjekësia Veterinare Shqiptare

Hyrje » Për dashamirësit dhe pronarët » Bletaria Shqiptare- Informacione të ndryshme » Kanada: Pas mbjelljeve me misër OMGJ, 37 milion bletë gjetën vdekjen!

Kanada: Pas mbjelljeve me misër OMGJ, 37 milion bletë gjetën vdekjen!

Mbi 37 milionë blet u vranë nga një fushë e madhe e OMGJ-së qe u mbollë në Ontario, Kanada

Në tetor 2014, një thashetheme filloi të qarkullonte në internet se një fushë misri OMGJ në Ontario, Kanada, ishte shkaku i më shumë se 37 milionë vdekjeve të bletëve. Ndërsa është e vërtetë që miliona bleta u gjetën të vdekur përreth asaj kohe në Kanada, shkaku i këtyre vdekjeve nuk ka qenë i lidhur përfundimisht me misër të OMGJ-ve.

Thashethemi filloi pasi Organic Health botoi një artikull të titulluar 37 Million Bees Found Dead on Ontario, Kanada Pas Mbjelljes së Farërave të OMGJ të Qumështit:

Miliona bletë vdiqen pasi misri OMGJ ishte mbjellë disa javë më parë në Ontario, Kanada. Dave Schuit bleterrites i cili prodhon mjaltë në Elmwood humbi rreth 37 milionë bleta që janë rreth 600 koshere.

“Sapo misri filloi të mbillet, bletët tona po vdesin me miliona”, tha Schuit.

Artikulli i Shëndetit Organik ishte në thelb një version i riprodhuar i dy artikujve të botuar nga The Post në Qershor 2013 dhe CBC News në gusht 2013. Asnjë nga këto artikuj nuk përmendin misër OMGJ.

Në fakt, artikulli i Shëndetit Organik kurrë nuk fajësoi me të vërtetë misërin e OMGJ për vrasjen e miliona bletëve. Përvec titullit dhe fjalisë së parë, Shëndeti Organik u largua nga ideja se një fushë e misrit OMGJ shkaktoi 37 milionë bleta për të vdekur në Kanada dhe në vend të kësaj u rreshtua me përfundimet e nxjerra nga Post dhe CBC News: Fajtori pas vdekjeve të bletëve shkatërruese në Kanada besohet të jenë pesticide neonikotinoide.

Ajo që duket të jetë vdekjeprurëse për bletët është se pesticidet neonicotinoid. janë mbjell farët e misri dhe me përdorimin e farave të reja, nga era qe fryn pluhurin e pesticideve në ajër kur mbillen.

Ndërsa ideja që misri i OMGJ-së po shkakton që miliona bleta të zhduken në mbarë botën është intriguese, është gjithashtu e paprovuar. E njëjta gjë mund të thuhet edhe për pesticidet neonicotinoid. sigurisht, por provat po fillojnë të shkojnë drejt fundit. Agjencia Rregullatore e Menaxhimit të Pesticideve (PMRA), një krah i Shëndetësisë Kanada që rregullon pesticidet, hetoi incidentin e vdekjes së bletëve në Ontario dhe zbuloi se neonikotinoide. kishin gjasa të fajësonin:

Në pranverë dhe verë të vitit 2012, Agjencia Rregullatore e Menaxhimit të Pestut të Shëndetësisë (PMRA) mori një numër të konsiderueshëm raportesh të vdekshmërisë së bletëve nga provincat e Alberta, Manitoba, Saskatchewan, Nova Scotia, Quebec dhe Ontario. Një pjesë e këtyre vdekshmërisë u përcaktuan të shoqëroheshin me driftin e llakut, megjithatë, një numër jashtëzakonisht i lartë i raporteve të mortalitetit të bletëve u pranuan nga bletarët në rajonet në rritje të misrit të Ontarios dhe Quebec. Shumica e raporteve ishin nga Ontario jugore, duke përfshirë mbi 40 bletarë dhe 240 vende të ndryshme të bletëve. Përveç kësaj, një raport u prit nga Quebec duke përfshirë tetë Parqe bletesh. Koha dhe vendndodhja e këtyre vdekjeve të bletëve duket se përkojnë me mbjelljen e farës së misrit të trajtuar me insekticide.

Informacioni i vlerësuar sugjeron që mbjellja e farave të misrit të trajtuara me insekticid nitroanidik, clothianidin dhe / ose thiamethoxam, kontribuan në shumicën e vdekshmërisë së bletëve që ndodhën në rajonet në rritje të misrit të Ontario dhe Quebec në pranverë të vitit 2012. Rruga e mundshme e ekspozimit ishte kontaminimi i insekticideve pluhuri i prodhuar gjatë mbjelljes së farës së misrit të trajtuar. Kushtet e pazakonta të motit në pranverën e vitit 2012 kanë qenë gjithashtu një faktor kontribues.

Shoqata e Bletrritesve te Ontario, e cila pretendon se Ontario ka parë një rënie prej 35% të bletëve gjatë dy viteve të fundit, kohët e fundit filloi një peticion që bën thirrje për një ndalim provincial mbi neonicotinoid.

Bletët e Ontarios po vdesin në numër të madh për shkak të përdorimit të përhapur të pesticideve neonikotinoide. në kulturat tona bujqësore në terren. Plotësisht një e treta e ushqimit tonë mbështetet në pollinators: pa bletët, furnizimi Ontario me ushqim mund të jetë në telashe serioze. Më tej, këto kimikate rrjedhin në tokë, në ujëra nëntokësore dhe në rrugët ujore, dhe mund të vazhdojnë me vite të tëra, duke vrarë jo vetëm bletët, por edhe pollinatorët e tjerë, insektet ujore, amfibët dhe zogjtë.

Ne tashmë kemi prova të mjaftueshme për të provuar se pesticidet neonicotinoid po vrasin bletët tona. Agjencia e Rregullimit të Kanadasë për Menaxhimin e Pesticideve ka konfirmuar se vdekjet e bletëve të përhapura në Ontario në vitin e kaluar u shkaktuan nga pesticidet neonicotinoid. Po ashtu, dhjetëra studime të pavarura, të shqyrtuara nga kolegët, kanë arritur në përfundimin se këto pesticide paraqesin një kërcënim të madh për bletët dhe kafshët e egra të tjera. Për më tepër, shkenca dhe përvoja kanë treguar se neonicotinoids. nuk rritin me të vërtetë rendimentin bujqësor në afat të gjatë.

Burimi informacionit: “Bletaria Shqiptare”
CBC News. “Bleterritesit thonë se Pesticidet po vrasin miliona bletë”.
15 gusht 2013.

 

Këtë e pëlqejnë %d blogues: