Revista Mjekësia Veterinare Shqiptare

Hyrje » Për dashamirësit dhe pronarët » TELEGRAF » Rëndësia e insekteve në planetin Tokë!

Rëndësia e insekteve në planetin Tokë!

Sipas një studimi të fundit shkencor insektet po shfarosen me një shkallë alarmante dhe kjo mund të çojë në zhdukjen e 40% të specieve në dekadat e ardhshme. Mund t’ju ketë shkuar mendja se planeti do të ishte një vend më i mirë pa to, por në të vërtetë, zhdukja e tyre do të shkaktonte kaos mjedisor dhe ushqyes.

Ne dëshirojmë t’ju tregojmë për rëndësinë që kanë këto lloje të insekteve në ekosistem dhe ndikimin që do të gjeneronte zhdukja e tyre.

Pa bletë, lulet dhe ushqimi do të zhduken.

Earthwatch shpalli bletët si “qenia më e rëndësishme e gjallë në planet.” Përveç që janë prodhuesit e mjaltit, ato janë polenizuesit kryesorë të botës së kafshëve, gurthemeli i procesit natyror që lejon gjenerimin e farave dhe frutave. Pa këtë transport polen, prodhimi i kulturave bujqësore në botë do të ulet me 30 për qind dhe bimët lulëzuese do të zhdukeshin me 90 për qind.

Pavarësisht se është kyç në sigurinë e ushqimit njerëzor dhe biodiversitetin, 30% e popullsisë së këtyre insekteve ka rënë në dekadën e fundit dhe është afër zhdukjes në disa vende. Ndër faktorët kryesorë që kërcënojnë speciet janë ndryshimi i klimës dhe përdorimi i agrokimikëve.

Buburrecat luajnë një rol kryesor në ciklin e azotit.

Buburrecat janë ndër inskektet më të urryera dhe ka shumë arsye për këtë. Përtej pamjes së tyre vizuale, ata janë transmetues të baktereve, ato shkaktojnë alergji dhe lënë feces në vendet ku kalojnë. Sidoqoftë, vlerësohet se vetëm 20 lloje nga më shumë se 3.500 që ekzistojnë janë ato që i bezdisin qeniet njerëzore.

Po ashtu buburrecat janë një burim ushqimi për gjitarë të vegjël, zogj dhe zvarranikë. Për më tepër, ata konsumojnë materie zbërthyese dhe jashtëqitjet që ata lënë janë plot me azot, një element thelbësor për rritjen e bimëve. Pra, pa këto insekte, do të krijohej një çekuilibër në ekosistem, si në botën shtazore ashtu edhe në ato bimore.

Milingonat shpërndajnë farat dhe rritin biodiversitetin.

Do të jetë e vështirë që milingonat të zhduken, vlerësuar në mes 1.000 dhe 10,000 miliardë dhe me një prani në të gjitha kontinentet, përveç Antarktidës. Por një botë pa këto insekte do të sillte probleme të mëdha për qeniet njerëzore pasi ato përmbushin funksione të shumta të dobishme ekologjike, siç janë eleminimi i dëmtuesve dhe ajrimi i tokës.

Edhe pse ka më shumë se 14,000 lloje të milingonave me karakteristika shumë të ndryshme, disa prej tyre shpërndajnë farat që bien nga bimët në tokë. Të tjerët luajnë një rol në pllenim. Ato janë gjithashtu ushqim për disa lloje, përfshirë anteaterin e famshëm dhe madje edhe njerëzit në disa kultura. Nga ana tjetër, ato ushqehen me lëndë dekompozuese, kështu që ndihmojnë në pastrimin dhe përfitimin e mbeturinave organike.

Një botë pa miza është një botë pa çokollatë.

Mizat janë insekte me një reputacion të keq. Ato janë të lidhura ekskluzivisht me papastërtinë, transmetimin e sëmundjeve dhe tingullit të bezdisshëm gumëzhitës që rezonon në vesh dhe parandalon gjumin. Të gjitha këto karakteristika janë të vërteta, por ato gjithashtu krijojnë një ndikim pozitiv për të cilin pothuajse nuk flitet kurrë dhe që ua lehtëson njerëzve mbijetesën në Tokë.

Nëse mizat do të shuheshin, konsumi dhe eleminimi i trupave të kafshëve do të lihej vetëm për bakteret dhe kërpudhat, dhe procesi do të zgjaste shumë më gjatë. Ato janë gjithashtu jashtëzakonisht të domosdoshme për riciklimin e materieve fekale dhe disa lloje janë polenizues aktiv. Për shembull, ceratopogonidet janë polenizues të rëndësishëm të kulturave tropikale si kakao, e cila lejon ekzistencën e çokollatës.

Brumbujt janë ricikluesit e natyrës.

Ka rreth 375,000 lloje të brumbujve, gjë që e bën atë insektin më të larmishëm në botë. Shumë prej tyre konsiderohen dëmtues dhe ato shkaktojnë humbje të mëdha të korrave. Për shembull, pisha e egër ose brumbulli i lëvores konsiderohet si dëmtuesi më shkatërrues i pyjeve me pisha në Meksikë dhe Amerikën Qendrore.

Bulkthit ruajnë shëndetin e tokës dhe janë ushqim ushqyes.

Bulkthi dhe tingujt melodik që ata bëjnë gjatë natës janë në rrezik: një raport në të cilin morën pjesë më shumë se 150 specialistë ndërkombëtarë alarmuan se 25.7% e 1,082 specieve që ekzistojnë nga ai insekt së bashku me karkaleca mund të zhduken në Evropë. Kultivimi në vendet e habitatit të tyre origjinal dhe përdorimi i pesticideve janë shkaqet kryesore të këtij kërcënimi.

Ekzistojnë disa arsye pse këta ortopteranë nuk duhet të zhduken: ato janë një burim ushqimi për zogjtë, zvarranikët dhe madje edhe njerëzit. Kaptinat janë një pjatë me kuzhinë meksikane që siguron një sasi të madhe të proteinave dhe yndyrës së ulët. Nga ana tjetër, këto specie ruajnë shëndetin dhe biodiversitetin e tokave me kullota.

Burimi informacionit : Motilokal,com

Këtë e pëlqejnë %d blogues: