Hyrje » Për veterinerët » Stomatologji dhe kaviteti oral » Përcaktimi i moshës me anën e dhëmbëve tek qeni dhe macja

Përcaktimi i moshës me anën e dhëmbëve tek qeni dhe macja

Për të përcaktuar moshën e një qeni apo mace dhëmbët janë mënyra më e mirë.
Duke vënë re shkallën e rritjes dhe ecurisë së dhëmbëve ne mund të përcaktojmë me përafërsi moshën e tyre.

Të jemi të vetëdijshëm për dy gjëra në vlersimin që do bëjmë;

1.Ka raste kur kafsha sapo ka mbaruar një vizitë për kujdes dental, në këtë rast dhëmbët do të jenë më të pastër dhe të bardhë se zakonisht.

2. Variateti i madh i rracave të ndryshme ( te pastra dhe të përzjera) si në qen dhe në mace , gjithashtu të kemi parasysh qe jo të gjitha kafshët rriten njësoj( p.sh;mund të kemi 2 qen prej së njëjtës ditëlindje që nuk ju dalin dhëmbët në të njëjtën kohë ).

Mosha përafërsisht                                Dhëmbët e maces Dhëmbët e qenit
2- 4 javësh Dalin dhëmbët e qumështit (incizivët) Nuk shihen ende asnjë dhëmb
3-4 javësh Dalin dhëmbët e qumështit të qenit (C) Dalin dhëmbët e qumështit të qenit (C)
4-6 javë Dalin dhëmbët e qumështit primolarët (mandibularë) Dalin dhëmbët e qumështit primolarët dhe incizivët .
8 javë Të gjithë dhëmbët e qumështit janë present. Të gjithë dhëmbët e qumështit janë prezent
31/2 – 4 muajsh Shfaqen incizivët e përhershëm (permanent) Akoma nuk ka prezencë të dhëmbëve permanent.
4-5 muajsh Shfaqen dhëmbët permanent të qenit (C), primolarët, dhe molarët Shfaqen dhëmbët permanent incizivë ; mund të shfaqen dhe disa nga primolarët, dhe molarët .
5-7 muajsh  Të gjithë permanentët shfaqen plotësisht në moshën 6 muajsh. Shfaqen dhëmbët permanent të qenit (C ) , primolarët, dhe molarët , të gjithë dhëmbët shfaqen plotësisht në moshën 7 muajsh
1 vjeç Dhëmbët paraqiten të bardhë, me shkëlqim dhe të pastër. Dhëmbët paraqiten të bardhë, me shkëlqim dhe të pastër.
1-2 vjec Dhëmbët mund të paraqiten me pak karie ( tartar) dhe pak të verdha në pjesën e brëndëshme të dhëmbëve molarë dhe primolarë. Dhëmbët mund të paraqiten me pak gurëza ( tartar) dhe pak të verdha në pjesën e brëndëshme të dhëmbëve molarë dhe primolarë.
3-5 vjeç Dhëmbët tregojnë më shumë tartar ( karie )[pothuajse në të gjithë dhëmbët ] dhe  dhëmbët nuk janë më të mprehtë Dhëmbët tregojnë më shumë tartar ( karie )[pothuajse në të gjithë dhëmbët ] dhe  dhëmbët nuk janë më të mprehtë
5-10 vjeç Dhëmbët fillojnë dhe shfaqin sëmundje , vërehet pigment në mishrat e dhëmbëve Dhëmbët vishen plotesisht dhë shfaqin shënja sëmundjeje
10-15 vjec Dhëmbët janë ngrënë (limëzuar)tashmë  , tregojnë një prezencë të madhe të karies dhe disa dhëmbë mungojnë. Dhëmbët janë ngrënë (limëzuar)tashmë  , tregojnë një prezencë të madhe të karies dhe disa dhëmbë mungojnë.

Përgatiti materialin Dr Atalvin Zhiva.
Nuk lejohet ripublikimi i këtij materiali pa lejën e redaksisë . Ripublikimi i këtij materiali pjesërisht apo i plotë është i ndaluar të botohet pa lejen e marrë nga redakisa e revistës”Veterinerët”. Ju lutemi në çdo rast citimi apo reference nga ky tekst, shënoni linkun përkatës në veterineret.com


Na shkruani

Please log in using one of these methods to post your comment:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Log Out / Ndryshoje )

Figurë Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Log Out / Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Log Out / Ndryshoje )

Google+ photo

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Google+. Log Out / Ndryshoje )

Po lidhet me %s

Ndiqe

Merreni çdo postim të ri drejt e te email-et tuaja.

Bashkojuni 219 ndjekësve të tjerë

Këtë e pëlqejnë %d bloguesa: